VLADA POZVALA NA DIJALOG

12. veljače 2018.

S obzirom da je danas Sindikat liječnika medicine i stomatologije u HNŽ započeo generalni štrajk, iz Vlade HNŽ pozvali su na dijalog i početak pregovora 26. veljače, istaknuvši sljedeće:

 „Nakon što je najavljen štrajk zdravstvenih djelatnika i djelatnika u zdravstvu, Vlada je na 71. sjednici održanoj 19. siječnja raspravila Informaciju Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, upoznala se sa zahtjevima sindikata te usvojila zaključak da pregovori sa sindikatima započnu 26. veljače 2018.

 Budući da se radi o složenom pravnom i financijskom izazovu Vlada je, kao jedan od suosnivača, na istoj sjednici odlučila da se organizira zajednički sastanak svih čimbenika koji su na bilo koji način uključeni u problematiku zdravstva u HNŽ.

 Sastanak je održan 31. siječnja na kojem je utvrđen pregovarački okvir i predložen pregovarački tim. Vlada je na sjednici održanoj 6. veljače imenovala pregovarački tim na čijem čelu je dr. sc. Goran Opsenica, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi, a kojeg čine predstavnici osnivača, suosnivača, zavoda zdravstvenih osiguranja i zdravstvenih ustanova.

 Poduzetim aktivnostima, Vlada je napravila sve potrebne predradnje koje su sadržane u Zakonu o radu kako bi proces pregovaranja mogao otpočeti 26. veljače.

 O svemu poduzetom obavijestila je i predstavnike sindikata, koji su prihvatili narečeni termin, te nastavila aktivnosti na pripremama za pregovore. Sindikat liječnika i stomatologa je, unatoč činjenici da je prvobitno prihvatio 26. veljače kao datum početka pregovora, naknadno promijenio odluku i stupio u štrajk.

 Podsjećamo na to kako je Vlada zatražila od menadžmenta svih zdravstvenih ustanova da, u sklopu postojećih financijskih okvira, racionaliziraju troškove i harmoniziraju primanja kako bi se ostvarile uštede koje će biti financijska podloga pregovaračkom timu s ciljem poboljšanja materijalnog položaja zdravstvenih djelatnika i djelatnika u zdravstvu.

 Iz svega narečenog, razvidno je kako je Vlada ispoštovala sve potrebne procedure i u dobroj nakani najavila proces pregovaranja. Stoga smatramo kako nije bilo razloga za pokretanje generalnog štrajka niti je on zakonski utemeljen, što je danas potvrdio i Općinski sud u Mostaru.

 Vlada je, kao jedan od suosnivača, čvrsto opredijeljena za dijalog kao jedini način iznalaženja rješenja prihvatljivih za sve strane, te stoga poziva sindikat da, zajedno s ostalim dionicima zdravstvenog sustava, 26. veljače, kako smo i najavili, otvorimo pregovarački proces.

 Vlada HNŽ, dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade i dr. sc. Opsenica, resorni ministar ponovno su istaknuli kako razumiju zahtjeve sindikata i učinit će sve, što je u realnim okvirima moguće, kako bi se popravio njihov materijalni položaj“.


KOMENTARI