U Posušju svečano otvoren Franjevački muzej "U kući oca mojega"

Franjevački muzej ''U kući oca mojega'', s pratećom postavom eksponata, u utorak je svečano otvoren u Posušju. Vinku Sablji, predsjedniku Hrvatskoga svjetskoga kongresa, pripala je čast otvorenja, dok je prostorije muzeja blagoslovio fra Miljenko Šteko. Uz mnoštvo uzvanika ovom događaju je nazočio i Općinski načelnik Branko Bago. 

U prve tri prostorije muzeja smještena je Etnografska zbirka. U njoj je postavljena kultura posuškoga kraja s konca 19. i početka 20. stoljeća. Zbirka raspolaže sa 173 eksponata, od kojih je njih 91 izložen. U četvrtoj prostoriji smještena je Sakralna zbirka, koja sadrži šezdesetak vrlo vrijednih izložaka.

Najstariji eksponat je misal iz 1827.godine, dok je možda najvrjednija posudica za sveta ulja iz 1896. godine s natpisom Župa Posušje. U istočnom dijelu Muzeja smještena je Arheološka zbirka, u čijem je stalnom postavu izloženo 110 eksponata. Vrijeme nastanka eksponata je neolitik/eneolitik ( oko 6 500 do 3 500 god.pr.Kr.), brončano i kasno brončano doba (oko 3 000 do 1 200 god.pr. Krista, željezno doba ( od 1 200 god. pr. Krista pa nadalje) te od početka do kraja srednjeg vijeka (od 5. do 16. st. poslije Kr.). 

Comments(0)

Log in to comment