Tamburaški hitovi u utrci za Cesaricu

U listopadu publici će se predstaviti i najboljih pet pjesama tamburaškog žanra, sa željom da se što preciznije osjeti puls šire publike, a i očuva hrvatska glazbena baština. Pjesme su to koje su iznimno važne jer su vitalne za našu glazbenu industriju te cjelokupnu glazbenu scenu. Cesarica, kao glazbena nagrada publike, omogućava širenje tih pjesama na prostore u kojima možda i nisu bile prisutne, uz dodatnu podršku autorima i izvođačima tamburaške i klapske glazbe. Ona pjesma koja će osvojiti najveći broj glasova publike bit će, kao tamburaški hit godine, nominirana za Cesaricu te u prosincu ulazi u finalni krug glasovanja. Publika će tada od nominiranih pjesama birati hit godine koji će osvojiti glavnu nagradu - Cesaricu.

Pjesme koje su u konkurenciji za titulu Tamburaški hit za hit godine su: Mejaši “Ale, ale”, Slavonia Band “Da li mjesec zna?”, Bosutski bećari “Moje sve”, Najbolji hrvatski tamburaši “Odlazim” te Mejaši i Miroslav Škoro “Otključaj mi vrata”.

Popularni tamburaši u starkama, Mejaši, u pjesmi “Ale, ale” premijerno su zapjevali na kajkavskom narječju. Uz vesele, ljetne ritmove u otkačenoj kombinaciji Zagorja, Slavonije i Dalmacije ponovno donose samo njima karakteristični glazbeni humor koji su ovoga puta složili autori Denis Dumančić i Nenad Ninčević.Videospot za “Ale, ale” još je jedna posebna priča oko novog hit singla Mejaša jer je napravljen u animiranom obliku. U spotu se pojavljuje i nekoliko poznatih osoba među kojima su Denis Dumančić i Mladen Grdović.

Nova pjesma Slavonia Banda “Da li mjesec zna?” autorsko je djelo Borisa Đurđevića, kako i teksta tako i glazbe. Osim pjesme “Zlatni dvori” koja je mjesecima bila jedna od najemitiranijih pjesama u Hrvatskoj, i nova pjesma dio je serije Zlatni dvori gdje ju izvodi lik Ane koju utjelovljuje glumica Katarina Baban. Redatelj spota je Darko Drinovac, a u spotu se pojavljuju glumci iz serije Ivan Herceg I Petra Kraljev.

Jedan od najpopularnijih tamburaških bendova posljednjih deset godina, Bosutski bećari, oduševili su svoju publiku singlom i spotom „Moje sve“. Ovim singlom predstavili su se u novoj postavi i s novim pjevačem Markom Funarićem. Pjesma je nastala nakon kratke diskografske pauze, a iza novog hita stoji Marko Zeljković Zelja, autor glazbe i teksta.

Pjesma “Odlazim” najnovija je pjesma legendarnog slavonskog sastava, Najboljih hrvatskih tamburaša za koju tekst i glazbu potpisuje priznati autor Mario Vestić, za aranžman je bio zadužen Denis Špegelj, a snimljena je u tonskom studiju Branimira Jovanovca. Pjesma progovara o teškoj aktualnoj situaciji s kojom su suočene Hrvatska i posebno Slavonija, a to je sve veći odlazak mladih u potrazi za boljim životom.

U pjesmi "Otključaj mi vrata" popularnim Mejašima pridružio se Miroslav Škoro koji je donio nesuglasice u njihov harmoničan odnos. Srećom, samo za potrebe snimanja duhovitog videospota u režiji Marka Zeljkovića, snimanog u idiličnom mjestu Sv. Križ Začretje u Hrvatskom zagorju, točnije u Kleti Kozjak. Glazbu pjesme potpisuju Denis Dumančić i Željko Barba, tekst Denis Dumančić, Fayo i Miroslav Škoro, a aranžman i produkciju Denis Dumančić te Branimir Mihaljević.

Za predložene pjesme s liste za tamburaški hit publika može glasovati do četvrtka, 18. listopada u ponoć, na online kanalima za komunikaciju: Facebook, Viber te na službenoj stranici Cesarice.

Comments(0)

Log in to comment