Njemački sud: Puigdemont može biti izručen Španjolskoj

Njemački sud presudio je danas da bivši katalonski čelnik Carles Puigdemont može biti izručen Španjolskoj zbog navodne zloupotrebe javnih sredstava, ali je odbacio zahtijev da ga izruči pod mnogo težom optužbom za pobunu. 

Puigdemont je pobjegao u Bruxelles  kada je španjolski sud izdao potjernicu za njim nakon katalonske objave nezavisnosti u listopadu prošle godine. Po španjolskom zakonu, ta objava je neustavna. 

Izvor iz  Puigdemontovog pravnog tima kazao je da je bivši katalonski čelnik uložio žalbu na odluku o njegovom izručenju Španjolskoj pod bilo kakvo optužbom. Ukoliko bude izručen po optužbi za zloupotrebu javnih sredstava, njemu se ne može suditi zbog pobune u Španjolskoj.

''Sud je odlučio jutros da je izručenje po optužbi za zloupotrebu javnih sredstava dopustiv'',  izjavila je glasnogovornica suda u njemačkoj saveznoj državi Schleswig Holstein. 

Reagujući na sudsku odluku, njemački tužitelji su priopćili da će uskoro odlučiti da li da odobre izručenje Puigdemonta, koji je uhićen u ožujku dok je putovao kroz Njemačku. 

 Odluka njemačkog suda uslijedila je nakon što se novi španjolski socijalistički premijer Pedro Sanchez sastao s novim katalonskim čelnikom Quimom Torrom u utorak, u potezu koji je imao za cilj ublažiti napetosti između Barcelone i Madrida. 

U reakciji na presudu, Sanchez je izjavio da poštuje svaku presudu Puigdemontu, bez obzira da li je ona izrečena u Njemačkoj, Belgiji ili Španjolskoj, ali da se bivšem čelniku treba suditi u Španjolskoj zbog njegovog učešća u secesionističkim naporima. 

Optužba za zloupotrebu javnih sredstava povlači maksimalnu zatvorsku kaznu od osam godina, dok teža optužba za pobunu, s kojom se suočavaju brojni članovi nekadašnje Puigdemontove administracije, može povući kaznu zatvora do 30 godina. 

''Mi smo porazili najveću laž koju je iznijela država. Njemački sud negira da je referendum od 1. listopada bio pobuna'', objavio je Puigdemont na Twitteru nakon sudske odluke. 

On je također nazvao zatočenje šestero bivših članova njegove vlade, dvoje čelnika nevladnih organizacija i prethodnog predsjednika katalonskog parlamenta dok čekaju na suđenje "nepravednim i uznemirujućim", prenosi Reuters.

Comments(0)

Log in to comment