Poslovni susret na temu: Bonitetno izvrsne kompanije Hercegovačko-neretvanske županije u Mostaru

On October 11, 2018
12:00 - 00:00
Gradska Vijećnica
88000, Mostar

Od ukupnog broja aktivnih kompanija u HNŽ, 21% su bonitetno izvrsne, a one ostvaruju više od 68% prihoda i 63% dobiti županije te zapošljavaju više od 57% od ukupnog broja zaposlenih.  Ovo su rezultati koje su istaknuli uz kompanije koje su za njih zaslužne, na Bisnode poslovnom susretu na temu bonitetna izvrsnost kompanija, s posebnim osvrtom na HNŽ, koji će se održati u Mostaru, 11. 10. 2018. u gradskoj Vijećnici, s ciljem isticanja najkvalitetnijegdijela bh. gospodarstva. 

Susret organiziramo pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva HNŽ i Grada Mostara, kojima je ovo još jedna u nizu aktivnosti u području gospodarstvakoji pokazuje napore obje institucije u stvaranju što boljeg poslovnog okruženja za napredak gospodarstva ove regije.

Na ovom susretu određenim kompanijama će biti dodijeljen Bisnode certifikat bonitetne izvrsnosti, kao međunarodno priznata potvrda ekonomskog kvaliteta kompanije, njene izvrsnosti i sigurnosti u poslovanju.

Što je bonitetna izvrsnost, čime se potvrđuje i tko su bonitetno izvrsne kompanije?

Bonitetna izvrsnost definira natprosječnu bonitetnu vrijednost poslovnog subjekata a Certifikat bonitetne izvrsnosti kao međunarodno priznata potvrda ekonomske kvalitete poslovnog subjekta certificirane kompanije svrstava u sam vrh domaćeg gospodarstva, stavljajući ih u ravnopravan položaj sa kompanijama iz EU, jer se pri ocjenjivanju primjenjuje ista metodologija i dokazani kriteriji. 

Zlatni certifikat bonitetne izvrsnosti predstavlja nadprosječnu vrijednost kompanije koja tri godine za redom iskazuje najvišu ocjenu izvrsnosti.

Koliko su značajne bonitetno izvrsne kompanije najbolje govori činjenica da, iako ih je samo 21% od ukupnog broja aktivnih kompanija u BiH, njihov udio u ukupnim prihodima države je 67%, u ukupnoj dobiti 72% a zapošljavaju 55% ukupno uposlenih u BiH. 

Bonitetno izvrsni u Hercegovačko-neretvanskom županiji 

Od ukupnog broja aktivnih kompanija u HNK/Ž, 21% su bonitetno izvrsne, a one ostvaruju 68.47% prihoda koji u ovom županiji iznosi 5,7 milijardi KM i 63,43% od skoro 350 milijuna KM dobiti županije te zapošljavaju 57,48% od ukupnog broja zaposlenih.  

Manje od 3% bonitetno izvrsnih imaju Zlatnu bonitetnu izvrsnost, što je svega 0,56% u odnosu na aktivne kompanije županije, tako da je ovo zaista specijalno priznanje za kompanije županije.

Bonitetno izvrsni Grada Mostara

Mostar, kao sjedište HNŽ ima i najbolje pokazatelje: bonitetno izvrsnih kompanije je 21% od ukupnog broja aktivnih kompanija u Mostaru, a one ostvaruju 60% prihoda (što je preko 2 mlrd), 49% dobiti (preko 100 mil.) i zapošljavaju 53% od ukupnog broja zaposlenih u Mostaru. Više od pola bonitetno izvrsnih kompanija HNŽ nalazi se u Mostaru i one ostvaruju 47% njihove ukupne dobiti i više od 50% prihoda i zaposlenih. Svega 0,44 % kompanija u Mostaru imaju zlatnu bonitetnu izvrsnost.

Najviše bonitetno izvrsnih kompanija Mostara su u trgovačkoj djelatnosti (36%), većina ih je malih (66%) i 74% rade duže od 10 godina, što pokazuje stabilnost u poslovanju.

Comments(0)

Log in to comment