Izložba "Zbirka u zbirci - Mirko Komosar"

On October 11, 2018
19:00 - 21:00
Franjevački muzej i galerija
Kardinala Alojzija Stepinca 14
88 220, Široki Brijeg
O izložbi:

Ponekada je dovoljna jedna slika, bilo poklonjena ili kupljena, da potakne strast i želju za nabavom još jedne, pa još jedne i još jedne... sve dok se ne premaše prostorom nametnuti kapaciteti, a skupljač se može ponosno zvati kolekcionarom. S nabavkom jedne slike započeo je i kolekcionarski put sarajevskog zubara Mirka Komosara, čovjeka koji je do sredine XX stoljeća izgradio jednu od najimpresivnijih privatnih kolekcija u Bosni i Hercegovini, a gradio ju je iz ljubavi i sa željom da je učini dostupnom svima.  

Godinama stvarana umjetnička zbirka je 1971. godine, pred sami kraj Komosarovog života, otkupljena za Umjetničku galeriju Bosne i Hercegovine. Kolekcija koju je činilo 250 slika, skulptura, crteža i grafika bosanskohercegovačkih, jugoslovenskih, stranih i nepoznatih umjetnika, prebačena je u depo Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine 1983. godine, nakon čega je evidentirana, a djela iz kolekcije korištena su za brojne izložbe i publikacije, kako Umjetničke galerije BiH, tako i institucija iz susjednih zemalja. Ipak, Zbirka Mirko Komosar je, kao jedinstvena cjelina, prvi put predstavljena javnosti na izložbi održanoj u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovini u julu 2018. godine.

U Franjevačkoj galeriji Široki Brijeg, nastavljajući uspješnu saradnju, predstavit ćemo odabrana djela iz Zbirke Mirko Komosar.


O kolekcionaru Mirku Komosaru:

Mirko Komosar (Prijedor, BiH, 1894 – Sarajevo, BiH, 1973) školovao se u Jasenovcu, Zagrebu i Grazu, gdje je završio stomatološku školu. Nakon okončanog školovanja doselio se u Sarajevu i otvorio privatnu zubarsku ordinaciju. Uskoro je počeo sakupljati umjetnička djela za vlastitu kolekciju, izlažući ih u prostoru ordinacije. Iako su u ovom blagu mogli uživati njegovi pacijenti, Komosar je želio omogućiti svim ljubiteljima umjetnosti uživanje u brižno sakupljanoj kolekciji. Stoga je 16. jula 1950. godine u Ulici Maršala Tita 34 otvorio prvu privatnu galeriju u Sarajevu.

Comments(0)

Log in to comment